$wgForeignFileRepos[] = array( 'class' => 'ForeignAPIRepo', 'name' => 'shared', 'apibase' => 'http://commons.wikimedia.org/w/api.php', 'fetchDescription' => true, // Optional );
Ron Nieuwenhuizen

Information fabricant pendule ?

  Germain Paget

Léon Gambetta Jules Grévy

     

 

 

Graag reactie naar

ronnieuwenhuizen

 

Départ de Gambetta sur le ballon "l'Armand Barbès", 7 octobre 1870

Léon Gambetta was de zoon van een kruidenier uit Cahors. Zijn grootouders van vaderszijde waren Italiaanse immigranten. Op jonge leeftijd verloor hij door een ongeval het gebruik van zijn rechteroog (daarom liet hij zich altijd van zijn rechterkant afbeelden).

Hij studeerde rechten in Parijs en werd advocaat. In het Parijse advocatenmilieu raakte hij bevriend met uitgesproken tegenstanders van het bewind van keizer Napoleon III. In 1860 verdedigde hij de republikeinse journalist Charles Delescluze, die vervolgd werd omdat hij een monument had willen oprichten voor een politicus die bij de staatsgreep van Napoleon III in 1851 was gedood. Delescluze werd veroordeeld, maar het zeer politieke pleidooi dat Gambetta hield maakte hem een held in republikeinse kringen.

Bij de parlementsverkiezingen van 1869 was hij kandidaat met een radicaal republikeins programma. Hij werd zowel in Parijs als in Marseille verkozen (men kon toen in verscheidene kiesdistricten kandidaat zijn). In Parijs versloeg hij in de tweede stemronde Ferdinand de Lesseps, de bekende bouwer van het Suezkanaal en een aanhanger van Napoleon III.

Na het uitbreken van de Frans-Duitse Oorlog en Napoleons nederlaag in de slag bij Sedan, was het Gambetta die, als woordvoerder van een groep republikeinse afgevaardigden, op 4 september 1870 de republiek uitriep op het stadhuis van Parijs. Hij werd daarop minister van Binnenlandse Zaken in de Regering van Nationale Verdediging, die de strijd wilde verder zetten.

Kort daarop raakte Parijs helemaal ingesloten door de opgerukte Duitse legers. Een paar Franse ministers waren naar Tours uitgeweken om in de rest van Frankrijk nieuwe troepen te lichten. Om hen bij te staan verliet de energieke Gambetta op 7 oktober het belegerde Parijs met een luchtballon.

Vanuit Tours, later uitgeweken naar Bordeaux, leidde Gambetta een "regeringsdelegatie" die het verzet tegen de Duitse invasie organiseerde. Hoewel dit geen kentering bracht in de oorlog, bleef Gambetta voorstander van de oorlog tot het uiterste. Hij was dan ook tegen de wapenstilstand die de regering in Parijs op 29 januari 1871 sloot. Als minister van Binnenlandse Zaken moest hij daarop verkiezingen organiseren voor een Nationale Vergadering, die over vrede moest beslissen. Onenigheid met de rest van de regering leidde op 6 februari tot zijn ontslag als minister. Drie dagen later werd hij door 9 departementen in de Nationale Vergadering verkozen. Hij opteerde voor de zetel van de Haut-Rhin in de Elzas, maar nam meteen daarop ontslag omdat de meerderheid in de Vergadering bereid was om Elzas-Lotharingen aan Duitsland af te staan. Uitgeput trok hij zich in Spanje terug. Hij bleef afzijdig tijdens de korte burgeroorlog rond de Commune van Parijs (1871).

In november 1882 verwondde hij zichzelf per ongeluk terwijl hij zich oefende in pistoolschieten. De wonde was niet levensgevaarlijk, maar zijn vijanden verspreidden geruchten over een moordpoging. Gambetta overleed een maand later aan maagkanker.

Léon Gambetta werd begraven bij zijn familie in Nice, maar zijn hart werd bijgezet in het Parijse Panthéon

 

 

http://www.bookine.net/3iemerepublique.htm
http://butte.cailles.free.fr/page_2_1_1870.htm

http://nl.wikipedia.org/wiki/Léon_Gambetta

 

information 2-2-2012

Here is information given by Mr. Chavigny  about your request:
The
surroundings and the pendulum of the clock Grandfather were made around 1880 by
Germain
Paget the best and most renowned artisans of coppersmiths Morez.  His son Leon
Paget run the firm and invented pendulums to complications with barometer or thermometer or mobile figure, including the famous representing two children on a swing.

We remain at your disposal.

Best regards.

Alain Marquet

The same pendulum is visible on page 291
from the book of Mr Siegfried Bergmann.
Best regards
François BuffardSoumeillan - Brevette
L'Isle-en-Dodon       1870

PG No 20 Balancier La Republique

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Léon Gambetta Jules Grévy


Départ de Gambetta sur le ballon "l'Armand Barbès", 7 octobre 1870

 

 

 

 Painting of Léon Gambetta by Léon Bonnat

 

 

Bonnat Portrait of Jules Grevy 

Léon Bonnat est un peintre français (1833-1922), portraitiste des milieux officiels sous la IIIème République.